ȘCOALA PRIMARĂ NR.3 CERBU



Şcoala Primară Nr.3  Cerbu



Satul Cerbu a luat fiinţă în jurul anului 1930. De la începuturile sale, în anul 1945, şcoala din satul Cerbu nu a avut un local cu această destinaţie, astfel că, a fost închiriată o casă modestă cu două camere, una servind drept sală de cursuri şi alta drept cancelarie. Câteva bănci, o masă şi o tablă într-o cameră destul de mică reprezenta „sala de cursuri” pentru cele patru clase de studii. Clasele îşi desfăşurau activitatea simultan, de obicei clasa I cu clasa a III-a şi clasa       a II-a cu clasa a IV-a, în schimburi de dimineaţă şi după-amiază. Primul an de funcţionare al şcolii a fost 1945-1946, cu un număr total de 33 de elevi înscrişi în clasa I, şase elevi în clasa a II-a, şapte elevi în clasa a III-a şi doi elevi în clasa a-IV-a.
Rezultatele obţinute în procesul de învăţământ la şcoala din satul Cerbu, s-au îmbunătăţit după anul 1960 şi în general, în ultimul sfert al sec. XX, când frecvenţa şi promovabilitatea elevilor se apropia de 100 % .
Primele cadre didactice ale şcolii în perioada 1945-1950 au fost: învăţătorii Profira Ionescu, I. Gradinaciuc, Ioan Dănilă, Maria Florescu şi Eugen Ursache. La începutul sec. XX, din iniţiativa şi cu sprijinul lui Spiru Haret, au luat fiinţă la sate, cercurile organizate pe lângă şcolile primare. Până la apariţia unor localuri specializate în răspândirea culturii, cum au fost căminele culturale, şcolile au fost cele care au organizat toate manifestările în satele noastre. Sărbătorile organizate în şcoli se ţineau în timpul sau la sfârşitul anului şcolar şi la ele participau învăţătorii, preotul, autorităţile locale şi părinţii copiilor din sat. La aceste sărbători se prezentau coruri, se recitau poezii şi se jucau mici piese de teatru, toate interpretate de elevii din sat.

  
 Bibliografie:
Ilie Huştiuc –„Copălău Monografie” - Ed.Agata, Botoşani 2005

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu