STRUCTURA ȘCOALA PRIMARĂ NR.2 COTU

















Şcoala Primară Nr2.  Cotu 

Începând din anul şcolar 1919-1920, şcoala din Cotu Ruşi este atestată în documentele  existente în arhiva revizoratului şcolar al judeţului Botoşani. La acea dată, satul Cotu ţinea de comuna Flămânzi, iar Copălău de comuna Coşula. Până la înfiinţarea şcolii, copiii din Cotu Ruşi au mers la şcoală în satele Uriceni sau Flămânzi. Vechea clădire a şcolii din satul Cotu a fost construită în anii 1929-1930, dar e posibil ca în anii de început 1919-1920, şcoala din acest sat să fi funcţionat într-o locuinţă închiriată de la un locuitor.
  Primul local al şcolii din satul Cotu Ruşi s-a construit în anii 1929-1930 iar a doua clădire a fost dată în folosinţă în anul 1962. În perioada de început (deceniile II şi III ale sec. XX) şcoala din Cotu a funcţionat cu cinci ani de studii (clasele I-V) iar de la mijlocul deceniului al patrulea ea s-a transformat în şcoală de şapte ani (clasele I-VII).
Din documentele păstrate în arhivă, reiese că primii învăţători care şi-au desfăşurat activitatea la şcoala Cotu au fost Ion. P. Soltaniuc şi Alexandru Gh. Bălăşescu care au deţinut această funcţie o perioadă mai îndelungată în deceniile III şi IV ale sec. XX. S-au mai remarcat următorii învăţători: Călinescu Virginia, Călinescu Gheorghe şi Soltaniuc Iordache.
Din datele prezentate rezultă că în anul 1939-1940 s-au obţinut rezultate foarte bune la şcolarizarea elevilor de clasele V-VII, toţi elevii înscrişi prezentându-se la cursuri şi promovând în proporţie de 100 %. Au urmat ani foarte grei, atât în viaţa locuitorilor cât şi în viaţa şcolii din Cotu Ruşi. Începând cu anul 1944, odată cu intrarea trupelor sovietice pe teritoriul satului s-au desfiinţat clasele V-VII. Chiar la clasele I-IV, numărul şcolarilor care se prezentau la cursuri era foarte mic. Începând cu anul 1944 şi până în anul 1953, şcoala din Cotu a funcţionat cu numai patru clase de studiu, ciclul gimnazial (clasele V-VII) reînfiinţându-se abia în anul 1953-1954. În anul 1962 s-a dat în funcţiune un nou local de şcoală, mai modern, cu patru săli de clasă, care, adăugându-se celui vechi, a dus la îmbunătăţirea condiţiilor de studiu. Începând cu anul 1969-1970 s-a trecut la ciclul gimnazial cu clasele V-VIII, şcoala din Cotu devenind şcoală de opt ani. Şcoala a beneficiat de un colectiv de cadre didactice bine pregătite, cu rezultate atât în activitatea didactică cât şi în cea cultural-educativă a satului.
Pe lângă şcoala din Cotu a funcţionat, începând cu anii 1980 şi grădiniţa de copii.

Bibliografie:
Ilie Huştiuc –„Copălău Monografie” - Ed.Agata, Botoşani 2005

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu